Coldset

Coldset

Bij offsetrotatie wordt het papier op rollen aangevoerd in de drukpers. Deze druktechniek kan uitgevoerd worden op twee manieren: heatset en coldset. Het verschil hangt af van het type inkt die gebruikt wordt en de wijze waarop de inkt wordt gedroogd. Bij coldset vindt de droging van de inkt niet geforceerd plaatst zoals bij heatset, maar door de opname van de inkt door het papier. Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over vier coldsetpersen. Hiermee kunnen wij uw gewenste drukwerk leveren.

Coldset: offsetrotatie druktechniek

Coldset is een offsetrotatie druktechniek waarbij rollen met papier door de pers gevoerd worden. Hierbij vindt de droging van de inkt niet geforceerd plaatst door middel van hete lucht, maar door de opname van de inkt door het papier, ookwel wegslag genoemd. Bij coldset druktechniek hecht het vloeibare gedeelte van de inkt via absorptie aan het oppervlak van het papier. Op lange termijn speelt oxidatie van de inkt een belangrijke rol. Doordat de inkt in contact komt met zuurstof verharden de vloeibare componenten. Een drukkerij kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van UV-inkten bij de coldset druktechniek. Hierbij reageren bepaalde componenten in de inkt op UV-licht en zal de inkt drogen. 

 

Coldset

Absorberende papiersoorten

De inkt krijgt dus geen extra handeling om te drogen. Hierdoor wordt deze techniek ookwel non-heatset genoemd. Soms is de inkt nog niet direct uitgehard. Dan blijft er een klein beetje residu achter op het papier. Hierdoor komt het voor dat een krant afgeeft. Dit zijn de zwarte vegen op uw handen als u net een krant heeft vastgehouden. Daarnaast worden er coldset absorberende papiersoorten gebruikt. Deze papiersoorten nemen namelijk veel sneller de inkt op dan andere papiersoorten. Dit absorberende papier is vaak minder duur ongecoat papier. Voornamelijk grote oplagen, zoals kranten, maar ook reclamefolders en magazines, worden met deze coldset offsetrotatie druktechniek gedrukt. Door de grote aantallen wordt er in verhouding per publicatie minder energie verbruikt bij deze druktechniek. Hierdoor is coldset een van de zuinigste vormen van drukken. 

 

Coldset rotatie

De coldsetpers kan dus eenvoudig grote aantallen pagina’s drukken. Deze pagina’s worden rotatief verwerkt tot een complete krant. Daarnaast wordt het drukwerk bij coldset niet rondom schoongesneden, maar wordt er gebruikgemaakt van de zetspiegel en bladspiegel. De zetspiegel is het gedeelte van de pagina waarbinnen de tekst en eventuele afbeeldingen geplaatst worden. Rondom dit tekstvlak bevindt zich de witruimte, oftewel de marge. Bladspiegel is de verhouding tussen deze witmarges en de zetspiegel. Dit heeft een grote impact op de leesbaarheid, het gebruiksgemak en uitstraling van de krant of ander drukwerk. Daarnaast is de witmarge ook een extra veiligheidsmarge zodat de tekst de rand van het papier zeker niet raakt.

 

Coldsetpersen bij Janssen/Pers Rotatiedruk

Janssen/Pers Rotatiedruk heeft vier coldsetpersen om uw gewenste drukwerk te leveren. U kunt bij ons terecht voor drukwerk op traditionele formaten zoals het dagbladformaat, oftewel het broadsheet formaat, het half-dagbladformaat tabloid formaat en het berlinerformaat. Onze coldsetpersen zijn tevens in staat om uw uitgave te voorzien van diverse extra’s, zoals in- en outserts of een gehecht katern in het hart van het drukwerk. 

 

Janssen/Pers Footer