Berlinerformaat

Berlinerformaat

Het berlinerformaat is een prachtig krantenformaat als u wilt opvallen met uw uitgave. Dit krantenformaat is kleiner dan het broadsheet formaat, ookwel bekend als het traditionele dagbladformaat, maar iets groter dan het compacte tabloid formaat. Berliner biedt genoeg ruimte voor journalistieke inhoud en advertenties, maar is nog steeds een handzaam krantenformaat. Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over een unieke krantenpers om uw uitgave op het formaat “Berliner” te drukken. Geheel naar uw wens zorgen wij ervoor dat uw aangeleverde inhoud gedrukt wordt op Berliner. 

 

Berlinerformaat krant

Het berlinerformaat is ontstaan in het Duitse Berlijn, wat de naam al doet verklappen. Dit krantenformaat is groter dan het tabloid formaat, maar is slechts drie kolommen breed. Doordat het Duits veel lange woorden kent met meer lettergrepen dan het Engels, zou een typische Britse krantenkolom slecht drie tot vier Duitse woorden bevatten. Hierdoor zou bijna elke regel moeten eindigen met een koppelteken. Dit maakt de krant visueel onaantrekkelijk en lastiger te lezen. Daarnaast is het sierlijke Duits Fraktur lettertype breder dan de veelgebruikte Antiqua. Dit betekende dat er meer ruimte nodig was om te voorkomen dat de letters vol en onleesbaar zouden worden. Om deze redenen is vervolgens het berlinerformaat is ontstaan.

Afmetingen

Het berlinerformaat zit qua afmetingen tussen het broadsheet formaat en tabloid formaat in. Een krant op berlinerformaat beschikt over afmetingen 315mm x 470mm. Dit formaat wordt omschreven als een handzaam krantenformaat. Berliner is kleiner dan het broadsheet formaat, maar heeft nog steeds een relatief grote vorm en een vouw. Doordat het berlinerformaat beschikt over deze kenmerken, associëren veel mensen dit als een serieuze krant. Daarnaast biedt dit krantenformaat meer ruimte voor journalistieke inhoud en advertenties dan het tabloid formaat. Echter bestaat er ook een kleiner en handzamer formaat van de berliner, de half-berliner. Dit half-berliner formaat is, zoals de naam al zegt, in afmetingen de helft van het berlinerformaat. Daarnaast heeft dit formaat een lagere milieubelasting door de besparing van papier en inkt. Het berlinerformaat is dus een uitstekend krantenformaat al u wilt opvallen met uw publicatie. 

 

Berlinerformaat krant

Berlinerformaat krant in Nederland

Ondanks de praktische voordelen van het berlinerformaat, wordt dit krantenformaat niet veel gedrukt in Nederland. Dit komt omdat dit formaat geen Nederlandse standaard is en daardoor de meeste krantenpersen niet in staat zijn om dit krantenformaat te drukken. Slechts enkele kranten in Nederland zijn overgestapt naar Berliner. In 2010 was Het Nederlands Dagblad de eerste Nederlandse landelijke krant die volledig de overstap maakte naar het berlinerformaat, echter wordt deze krant tegenwoordig op het tabloid formaat gedrukt. In 2013 maakte ook het Financieele Dagblad de overstap naar Berliner. Enkele bekende buitenlandse publicaties op dit krantenformaat zijn de Le Soir in België, Le Monde in Frankrijk, La Stampa in Italië en The Guardian in het Verenigd Koninkrijk.  

 

Berlinerformaat krant drukken

Voor het drukken op berlinerformaat, moet een krantendrukkerij dus beschikken over een speciale pers. Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over deze unieke krantenpers, de Colorman XXL. Deze pers biedt unieke commerciële mogelijkheden waarmee u echt onderscheidend bent van anderen. De 48 pagina pers maakt het mogelijk om de omvang eenvoudig met twee pagina’s te vermeerderen. Hierdoor is de krant uit meerdere katerns op te bouwen. Eventueel kan er een magazine in het hart van de krant meegedrukt worden. Tevens is het mogelijk om gelijktijdig gebruikt te maken van twee verschillende papiersoorten.

 

Janssen/Pers Footer