Offsetrotatie

Offsetrotatie

Offset drukken is een van de meest gebruikte druktechnieken. Deze druktechniek maakt onderscheid tussen vellenoffset en offsetrotatie. Bij vellenoffset wordt de aanvoer van papier in de drukpers op vellen gedaan, terwijl bij offsetrotatie het papier op rollen wordt aangevoerd. Offsetrotatie bestaat vervolgens uit heatset en coldset. Deze twee druktechnieken verschillen in de manier waarop de inkt wordt gedroogd. Daarbij worden er verschillende inktsoorten en papiersoorten gebruikt. Janssen/Pers Rotatiedruk is de offset rotatiedrukkerij die beschikt over offsetrotatie persen. Wij kunnen bijna elk drukwerk op de meest efficiënte wijze produceren. 

 

Offsetrotatie voor kranten

Offsetrotatie is een druktechniek waarbij de aanvoer van het papier in de drukpers op rollen is. De offsetrotatie druktechniek kan vervolgens op twee manieren worden uitgevoerd. Dit zijn de druktechnieken heatset en coldset. Deze verschillen in het soort inkt die gebruikt wordt en de manier waarop de inkt wordt gedroogd. Het drukwerk wordt in een keer gedrukt, gevouwen, gesneden en eventueel ook nog gebundeld. Hierdoor kan er een zeer korte productietijd en leveringstijd gehanteerd worden. Dit maakt offsetrotatie zeer geschikt voor drukwerk in grote oplagen dat snel geleverd moet worden. Hierdoor wordt deze druktechniek toegepast bij het drukken van nieuwsmedia, zoals kranten. Kranten bestaan uit actualiteiten, waardoor het van belang is dat deze in korte tijd gedrukt kunnen worden zodat het meest actuele nieuws op de deurmat bij de huishouders valt. 

 

Heatset

Heatset is de offsetrotatie druktechniek waarbij de inkt geforceerd gedroogd wordt met hete lucht. Bij deze druktechniek wordt gebruikgemaakt voor heatset inkten. Deze inkten worden gedroogd door geforceerde droging met lucht van 200 tot 300 °C. De vluchtige componenten van de inkt verdampen en enkel de harsen en kleurstoffen blijven achter op het papier. De heatset inkten bevatten een hoger gehalte aan minerale oliën, zoals aardolie. Daarnaast is het kookpunt van deze inkten lager dan bij de inkten die gebruikt worden bij de coldset druktechniek. 

Coldset

Coldset is de offsetrotatie druktechniek waarbij de droging van de inkt plaatsvindt door absorptie. Het vloeibare gedeelte van de inkt hecht zich aan het oppervlakte van het papier. Vervolgens zorgt oxidatie dat de overige componenten verharden. Echter kan een offset rotatiedrukkerij ook gebruikmaken van UV-inkten. UV-inkt is een speciaal soort inkt die droogt wanneer het in contact komt met UV-licht. Het gedrukte gedeelte is hierdoor voor hoge kwaliteit en kan beter tegen water dan drukwerk dat gedrukt is met andere soorten inkt. Daarnaast is het van belang dat er absorberende papiersoorten worden gebruikt bij de coldset druktechniek. Deze papiersoorten nemen gemakkelijker de inkt op dan andere papiersoorten. 

 

Offsetrotatie

Offset rotatiedrukkerij

Offsetrotatie is niet alleen een snelle druktechniek, het is voor grote oplagen ook een voordelige druktechniek. Janssen/Pers Rotatiedruk is een dochteronderneming van de rotatiedrukkerij Em. De Jong. Dit is de grootste offsetdrukkerij van de Benelux. Wij werken samen om op alle mogelijke manieren in te spelen op uw wensen. Met onze geautomatiseerde heatset rotatiepersen en coldsetpersen kunnen we bijna elk drukwerk op een zeer efficiënte manier produceren. De persen zijn voorzien van het Color Control System en automatische registersturing. Hierdoor kunnen wij uw drukwerk perfect afleveren. 

 

Janssen/Pers Footer