Tabloid formaat

Tabloid formaat

Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over vier coldset persen waarmee wij op alle mogelijke manieren kunnen inspelen op uw wensen. Zo kunt u bij ons terecht voor het tabloid formaat, ookwel bekend als het weekendformaat. Dit is het meest bekendste krantenformaat in Nederland. Steeds meer dagbladen en huis-aan-huis kranten worden op tabloid afmetingen gedrukt. Dit formaat is handzamer en vergroot daardoor het leesgemak. Wilt u een krant op dit compacte formaat laten drukken? Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over jarenlange ervaring in krantendruk. Zij zorgen ervoor dat uw aangeleverde inhoud perfect op papier in tabloid formaat komt te staan. 

 

De term tabloid

Het woord tabloid wordt gebruikt voor verschillende producten in compacte vorm. In de krantenwereld werd het woord tabloid voor het eerst gebruikt bij het ontstaan van het Britste populaire blad Daily Mail. Hierbij sloeg de benaming op de beknopte en snel leesbare samenstelling van de artikelen. Doordat de Engelse roddelpers vervolgens haar kranten op een kleiner formaat gingen drukken, werd de term tabloid al snel geassocieerd als schandaalblad. Dus naast de formaat-associëring wordt tabloid ook gebruikt om te verwijzen naar sensationele publicaties of kranten die geen belang hechten aan de kwaliteit van hun informatieve referenties. Hierdoor wordt in de krantenwereld vaak de benaming ‘compact’ gebruikt voor een tabloid formaat krant. 

Tabloid formaat krant

Sinds enkele jaren zijn vrijwel alle soorten kranten overgestapt van het broadsheet formaat, ookwel het traditionele dagbladformaat genoemd, naar het compactere tabloid krantenformaat. Dit populaire krantenformaat is qua grootte de helft van het dagbladformaat. Kranten met dit formaat hebben de afmetingen 289mm x 415mm. Vele gratis kranten en huis-aan-huis kranten werden al jaren gedrukt op tabloid formaat. Daarnaast ervaarden lezers het dagbladformaat als een onhandige grootte voor een krant. Hierdoor hebben steeds meer soorten kranten en dagbladen gekozen voor het compacte formaat. In 2014 maakte De Telegraaf als laatste grootte landelijke krant de overstap naar het meer gebruiksvriendelijke tabloid krantenformaat. 

 

Tabloid formaat krant

Het leesgemak van het tabloid formaat

Het tabloid krantenformaat wordt geprezen voor zijn handzaamheid. Een krant in een kleiner formaat is iets dikker, doordat het nieuws en de artikelen verdeeld worden over meer pagina’s. Hierdoor is deze gemakkelijker vast te houden en te lezen. Daarnaast zijn tabloid kranten eenvoudiger mee te nemen. Aan de andere kant levert het adverteerders meer mogelijkheden en betere posities voor advertenties op. Door een compacter formaat vallen advertenties beter op, en wordt adverteren transparanter en overzichtelijker. 

 

Tabloid krant drukken

Naast de vele dagbladen en kranten worden tabloid afmetingen ook gebruikt voor magazines, brochures, huis-aan-huis kranten en huis-aan-huis bladen. Dit formaat geeft de mogelijkheid om artikelen te publiceren met grote foto’s. Wilt u een krant of huis-aan-huis blad laten drukken op tabloid formaat? Janssen/Pers Rotatiedruk kan tabloid kranten drukken van 4 tot 160 pagina’s in full-colour geheel naar uw wens. De coldset persen zijn tevens in staat om uw uitgave te voorzien van diverse extra’s. Denk hierbij aan een in- of een outsert (een flap in of om de krant) of een gehecht katern in het hart. Heeft u nog vragen over dit krantenformaat of de andere krantenformaten of het gebruik van krantenpapier bij Janssen/Pers Rotatiedruk? Schroom dan niet om contact op te nemen. 

 

Janssen/Pers Footer