Broadsheet formaat

Broadsheet formaat

De drie meest gangbare krantenformaten in Nederland zijn het broadsheet formaat, tabloid formaat en berlinerformaat. Het broadsheet formaat, oftewel het traditionele dagbladformaat, is het grootste krantenformaat dat gedrukt wordt. Echter wordt Broadsheet tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt. De Nederlandse dagbladen zijn overgegaan op kleinere en meer handzame krantenformaten. Daarentegen kunt u bij Janssen/Pers Rotatiedruk nog terecht voor drukwerk op Broadsheet. Wij beschikken over vier coldset persen waarmee wij uw krantendruk naar wens verzorgen. 

Broadsheet formaat krant: stijlvol formaat met autoriteit

De populariteit rond om de Broadsheet kranten ontstond nadat de Britten in 1712 een belasting op kranten gingen heffen op basis van het aantal pagina’s van de kranten. Om minder belasting te betalen werden de krantenpagina’s dus groter. Echter waren de grotere formaten al langer een teken van status onder de gedrukte objecten. Broadsheet ontwikkelde zich ook om andere redenen die niets te maken hadden met de Britse belastingstructuur. Zo wordt het broadsheet formaat gekenmerkt als een stijlvol formaat met autoriteit. Kranten in heel Europa begonnen hun nummers op Broadsheet te drukken, zo ook in Nederland. Vandaag de dag zijn echter alle Nederlandse dagbladen overgestapt naar een compacter en handzamer krantenformaat. Lezers ervaarden Broadsheet steeds vaker als een te groot krantenformaat om mee te nemen. De laatste grote landelijke kant die op Broadsheet verscheen, was de Telegraaf. In 2014 zijn zij overgestapt naar het meer gebruiksvriendelijke tabloid krantenformaat. 

Broadsheet formaat krant

Broadsheet krant afmeting

Broadsheet is ongeveer dubbel zo groot als het tabloid formaat. Kranten met een broadsheet formaat hebben de afmetingen 415mm x 578mm. Deze kranten worden gevouwen geleverd. Broadsheet  kranten staan bekend om het brengen van diepgaande berichtgeving met een serieuze toon. In deze kranten werd voornamelijk gebruikgemaakt van formeel taalgebruik om het nieuws over te brengen. Er werden langere zinnen en paragrafen gebruikt en de artikelen werden gebaseerd op diepgaandere analyses. Zo komt een publicatie op Broadsheet officiëler, respectabeler en gezaghebbender over dan een publicatie op een kleiner formaat. Daarnaast werd er in een Broadsheet krant over het algemeen minder afbeeldingen gebruikt in vergelijking met een compactere formaat krant. Toen der tijd beschikte niet elke krantendrukkerij over een pers die dit grote formaat kon drukken. Hierdoor kreeg Broadsheet respectabele autoriteit. Niet elke krantendrukkerij kon de extra grote persen veroorloven die nodig waren om deze breedvellen te produceren. 

 

Broadsheet krant drukken

Tegenwoordig ziet u het broadsheet formaat niet veel terug in het dagelijks leven. Echter is het bij Janssen/Pers Rotatiedruk nog steeds mogelijk om dit krantenformaat te laten drukken.Broadsheet leent zich goed voor uitgebreide artikelen en roept een gevoel van nostalgie op bij de lezers. Dus wilt u uw drukwerk laten drukken op dit nostalgische dagbladformaat? Janssen/Pers Rotatiedruk beschikt over de coldset pers die uw publicatie kan drukken op Broadsheet in full-colour. Tevens is het mogelijk uw publicatie te voorzien van diverse extra’s: in- of een outsert of een gehecht katern in het hart van de krant. 

Janssen/Pers Footer